Food Technology

Een duurzamere voedselketen met hyperspectrale beeldvorming in het SWIR spectrale gebied voor het in-line bepalen van de chemische samenstelling van het product.
Omschrijving oplossing

Begrijp voedselchemie met hyperspectrale beeldvorming en verbeter tegelijkertijd de voedselkwaliteit en -veiligheid

Vision Partners heeft ervaring met verschillende projecten waar met hyperspectrale technologie de voedselketen wordt verduurzaamd door in-line de (chemische) samenstelling van een product te meten in een industriële omgeving.

Hyperspectrale beeldvorming levert beelden van hogere kwaliteit

Dat betekent dat we de voedselkwaliteit nauwkeuriger kunnen beoordelen en rijkere inzichten kunnen bieden dan andere oplossingen. Hyperspectrale beeldvorming is niet-destructief en werkt op lijnsnelheid, in realtime.

Hyperspectrale toepassingen in de voedselketen

Voordelen van hyperspectrale beeldvorming in het SWIR-golflengtegebied voor voedseltoepassingen

Kortegolf-infraroodspectroscopie (SWIR) biedt een snelle en niet-destructieve methode voor het inspecteren en bewaken van de voedselkwaliteit en is goed ingeburgerd in de voedingsindustrie voor laboratorium- en onlinegebruik.

Deze techniek maakt het mogelijk de samenstelling van monsters te bepalen (bijv. vochtgehalte, eiwitgehalte, en sommige) evenals fysieke kenmerken zoals (bijv. deeltjesgrootte van gemalen deeltjes). Veel relevante chemische bindingen in voedselmonsters absorberen licht bij bepaalde golflengten in het SWIR-bereik (900 – 2500 nm). 

Deze absorptiekenmerken onthullen de chemie van het monster en kunnen worden gedetecteerd door spectroscopie. De methode is ideaal voor analyse van de gemiddelde samenstelling van homogene monsters zoals bloem. Voor complexere producten is het nadeel van spectroscopie dat het slechts op één punt in het monster tegelijk informatie geeft.

Hyperspectrale beeldvorming (HSI) combineert spectroscopie met beeldvorming. Deze techniek biedt de mogelijkheid tot gelijktijdige pixel per pixel analyse van samengestelde of heterogene voedingsmiddelen. Als beeldvormingstechniek vereist hyperspectrale beeldvorming geen contact met het voedsel dat het monster vernietigt of vervuilt, en met een goed kalibratiemodel kan het analyseresultaat in realtime worden verstrekt.

Hyperspectrale sensoren geven informatie over honderden smalle golflengtebanden. Dit levert gegevens op over meerdere, overlappende absorptiebanden voor verschillende chemische bindingen, waardoor kalibraties kunnen worden ontwikkeld voor specifieke chemische componenten die relevant zijn voor de voedselproductie.

Normaal Hyperspectraal
Andere oplossingen

Leg je probleem aan onze specialisten voor

Onze specialisten helpen graag met het zoeken naar een oplossing voor een probleem, of een verbetering binnen een productieproces. Vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met u op.

Meer informatie?

We denken graag met je mee. Past deze oplossingen in jouw productieprocess?
Laat je gegevens achter en wij nemen contact met je op.