In-line classificatie dierlijke producten in het NIR spectrale gebied

Onze klant is een van de grootste spelers op de markt van gevogelte en levert kipproducten en kant-en-klaarmaaltijden aan toonaangevende Europese food partners met een sterke focus op de verduurzaming van de voedselketen. Een belangrijk aspect is de efficiency van het verwerkingsproces met als meetbaar criterium de hoeveelheid eiwitten welk niet verwerkt wordt in een verkoopbaar product.
Spectrale classificatie
Omschrijving case

Vision Partners heeft een onderzoek verricht waarbij met een hyperspectrale camera in het NIR spectrale gebied (900 – 1700 nm) opnamen gemaakt zijn van het gefileerde product met het doel om betrouwbaar en industrieel het resterende vlees, kraakbeen, vet en bot te identificeren.  De camera meet 224 verschillende frequenties in het nabij-infraroodgebied en kan de chemische samenstelling van het product onthullen voor analyse, of vocht of vreemde voorwerpen in het doelwit detecteren. 

3D datacube van de hyperspectrale camera

Met door Vision Partners ontwikkelede software verwerkingstechnologie wordt uit de hyperspectrale beelden de verschillende relevant onderdelen (zoals kraakbeen, vet, vlees of bok) geclassificeerd met k-NN classificatie. En dit in real-time zodat de efficiency van de productiemachine meteen beschikbaar is.  

Daarnaast is er onderzoek gedaan naar een mogelijke kostenreductie door in plaats van een hyper-spectrale camera de transitie te maken naar een multi-spectrale camera waarbij de vastgelegd is welke frequency intervallen het meest relevant zijn voor de verschillende product categorieën. 

Dankzij deze hyperspectrale classificatie in het 900-1700 NIR spectrale gebied kan in-line de chemische samenstelling van dierlijke product bepaald worden en daarmee een meer duurzame voedselketen worden ontwikkeld.

“Belangrijk is dat de machine vision systeem integrator onze processen begrijpt en zodoende een klant-specifiek product kan ontwikkelen wat naadloos bij onze wensen aansluit.” 

Jeroen Keuken

Leg je machine vision uitdaging aan onze specialisten voor

Onze specialisten helpen graag met het zoeken naar een oplossing voor een probleem, of een verbetering binnen een productieproces. Vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met u op.