Nauwkeurige absolute kleurbepaling met hyperspectraal camera

Onze klant is een internationale vleesproducent met productielocaties in Nederland en Duitsland. Voor bepaalde marketen is het belangrijk dat de geleverde producten nauwkeurig binnen specificatie blijven en ook nauwkeurig gemeten worden. Een van de eisen is een zeer nauwkeurige kleurenmeting.
Kleurbepaling met machine vision
Omschrijving case

Het objectief bepalen van de kleur door een camera kan een uitdaging zijn. Terwijl het menselijk oog relatief goed kleuren kan zien, zijn de resultaten subjectief en er is een aanzienlijke variatie tussen individuen. Kleurperceptie van RGB-camera’s is aanzienlijk slechter dan het menselijk oog, en de nauwkeurigheid is voor velen niet genoeg de toepassingen. 

Vision Partners heeft een oplossing ontwikkeld in de L * a * b kleurruimte welke vaak wordt gebruikt voor de karakterisering van oppervlaktekleuren. Drie maten karakteriseren de kleuren:  

  • de lichtheid L* is afgeleid van de luminantie van het oppervlak 
  • de twee parameters a * en b * drukken de afwijking van de kleur uit van die van een grijs oppervlak van dezelfde lichtheid.  
L * a * B kleur ruimte

Met een hyperspectraal camera (zoals de Specim FX10) zijn opnames gemaakt waarna met speciale software de kleur werd bepaald. De nauwkeurigheid van deze kleurmeting is veel nauwkeuriger en reproduceerbarder dan het menselijk oog of een RGB camera. 

Dankzij deze hyperspectrale kleurmeting kan in-line nauwkeurig en reproduceerbaar de kleur van het product gemeten worden.

“Een kleurmeting lijkt eenvoudig, maar wordt toch heel complex als het reproduceerbaar met zijn. Vision Partners luistert naar de klant om het beste product te ontwikkelen” 

Jeroen Keuken

Leg je machine vision uitdaging aan onze specialisten voor

Onze specialisten helpen graag met het zoeken naar een oplossing voor een probleem, of een verbetering binnen een productieproces. Vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met u op.