Oppervlakte inspectie van bitumen dakbedekking 

Een productiebedrijf van bitumen dakbedekking wilde zicht hebben op de productiekwaliteit en een alarmering bij afwijkingen in de oppervlakte van het product.
Oppervlakte inspectie bitum
Omschrijving case

Vision Partners heeft hiervoor een camera systeem ontwikkeld middels 4 stuks Area scan camera’s waarmee met voldoende resolutie de volgende metingen gedaan konden worden: 

  • Oppervlakte controle op grijswaarde/kleur en gesteldheid 
  • Breedte bewaking van de plakrand 
  • Aanwezigheidscontrole scheidslijn tussen plakrand en overige oppervlak 

Doordat de variatie van de producten groot was heeft Vision Partners ervoor gezorgd dat er middels 1 enkele inleertoets bij aanvang van de productie direct dat oppervlak wordt ingeleerd waarbij productie direct kan doorlopen.  Omdat ook het type plakrand hierin kon varieren en de positie hiervan kon men dit eenvoudig aangeven met een keuze schakelaar. 

Hiermee is de bediening eenvoudig gebleven waardoor alle medewerkers  van de productie eenvoudig in staat zijn gebleken om binnen 15 sec. Een nieuw product in te leren en de juiste plakrand te selecteren. 

Voor en tijdens productie is er tevens real-time gelegenheid om via enkele druktoetsen de toleranties op contrastverschil en grootte van de afwijking in te stellen. Hiermee is de bediening eenvoudig gebleken waarbij de operatoren toch direct nog invloed kunnen uitoefenen op de kwaliteitsnorm voor het product welke op dat moment wordt geproduceerd en wat een nadrukkelijke wens was van de klant. 

Onderstaande afbeelding geeft het operator hoofdscherm weer. De 4 camerabeelden zijn zichtbaar op de locatie van de operator. Bij de detectie van een fout in het oppervlak door 1 van de camera’s volgt een alarm en wordt het beeld bevroren voor de operator. Deze bepaald vervolgens in lijn of dit product nog door mag of naar afkeur. Bij afkeur wordt de rol met de oppervlakte fouten op het einde van de lijn uit de productie gehaald door de operator. 

Dankzij deze inspectie hebben de operators continue zicht op de productie en de oppervlaktegesteldheid en worden zij gewaarschuwd in het geval van calamiteiten.  

Hiermee is een effectieve oplossing voorzien welke de kwaliteit van de producten heeft verhoogd en tot meer klanttevredenheid heeft geleid.

Belangrijk is wanneer een bedrijf technisch solide overkomt. Daarnaast moet het maatwerk zijn want deze kennis hebben wij zelf niet in huis. De systeem integratie is dus een vereiste””. 

Andere cases in:
Oppervlakte inspectie
Jeroen Keuken

Leg je machine vision uitdaging aan onze specialisten voor

Onze specialisten helpen graag met het zoeken naar een oplossing voor een probleem, of een verbetering binnen een productieproces. Vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met u op.