3D inspectie voor metaalverwerkende industrie

Een grote producent van metaalbewerkingsmachine levert de beste ontbraammachines en breedbandslijpmachines in de markt. Ze ontwikkelen en produceren tijdbesparende oplossing voor het ontbramen, precisieslijpen en afronden van randen met de hoogste kwaliteit en de mooiste afwerking.
automatisering metaalverwerking
Omschrijving case

De klant onderzocht de productie van een standalone unit waarmee de radius en de dikte van een kalibratieproduct geautomatiseerd kan worden gemeten met de volgende doelstellingen: 

  • Verkrijgen van optimale instelling van de machine.  
  • Door de gemeten radius en dikte te vergelijken met de gewenste waardes. 
  • Voor kwaliteitsborging 
  • Meten en loggen in hoeverre behandelde metalen objecten voldoen aan de gewenste radius en dikte.  

Vision Partners heeft een klant-specifieke 3D machine vision inspectiesysteem ontwikkeld waarmee met hoge nauwkeurigheid en reproduceerbaarheid de kantafronding en dikte van voorwerpen kan worden gemeten. De eisen waren hoog: 

  • Radius meting tot een nauwkeurigheid van 0,01mm 
  • Dikte metingen van 0.015mm zijn mogelijk 
  • Meten van de kwaliteit van de kantafronding 
     
2D Laser triangulation concept

Vision Partners heeft een concept ontwikkeld waar met behulp van een industriële 2D laser triangulatie sensor een 3D beeld van het voorwerp gemaakt wordt. 

Opstelling voor 3D beeld acquisitie met 2D laser profiler

Het betrof een turn-key levering waar Vision Partners de complete inspectie module heeft ontwikkeld en gedemonstreerd.  Onderstaand een 3D opname van de kantafronding van een ontbraamd metaal. Met behulp van machine vision software wordt de radius en de dikte bepaald.

Dankzij deze 3D inspectie kan nauwkeurig en reproduceerbaar worden aangetoond hoe goed de ontbraammachines werkt 

Andere cases in:
3D Machine Vision
Jeroen Keuken

Leg je machine vision uitdaging aan onze specialisten voor

Onze specialisten helpen graag met het zoeken naar een oplossing voor een probleem, of een verbetering binnen een productieproces. Vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met u op.