Sluiting, etiket en barcode controle Bigbags

Een grote fabrikant van voedingssupplementen wilde graag dat men de kwaliteit van de Seals en het aanbrengen van een product-etiket op de achterzijde van de zak of doos kon waarborgen. Doel hierbij was om een constante kwaliteit te leveren zonder uitwendige beschadigingen of afwijkingen in de bigbag.
Bigbags controle
Omschrijving case

Vision Partners heeft hiervoor een oplossing geboden in de vorm van een industriële IP67 2MP ethernet camera voor de controle van de seal. Omdat de zakken hierbij van papier zijn en fouten in de seal zich ook visueel goed lieten aanzien is er hierbij gekozen voor een visuele camera i.p.v. een warmtebeeld camera. Scheuren, gaten, vouwen en vervormingen van de papieren bigbag worden hierbij opgemerkt en leiden tot een afkeur van de zak. 

Barcode controle tijdens etiketcontrole

Voor het controleren van het etiket aan de achterzijde is gekozen voor een industriële IP67 5MP camera. De resolutie is hierbij zo gekozen dat hiermee ook de aanwezige barcode gecontroleerd kan worden. Het etiket wordt hierbij gecontroleerd op volledigheid, intensiteit en leesbaarheid. Doordat we de gehele zak in beeld hebben kunnen we tevens controleren of er geen afwijkingen zoals scheuren zelf in de zak aanwezig zijn. 

Vision Partners heeft voor deze opstelling een RVS schakelkast voorzien inclusief touchscreen waarop de operator de voortgang van de controle direct kan zien incl. de opgenomen beelden. Indien er een afkeur plaats vindt door een van de camera’s dan ziet deze direct waarop. 

Tevens worden hierbij op de vision PC alle opgenomen beelden en data opgeslagen voor langere tijd zodanig dat er bij eventuele nog optredende klachten uit de markt direct nog teruggekeken kan worden naar de geleverde kwaliteit voordat deze op transport zijn gegaan. 

Indien er een zak wordt afgekeurd dan wordt deze direct gestopt waarbij de operator deze makkelijk kan nakijken. Vervolgens kan de operator de zak alsnog door laten gaan als de zak toch voldoende goed dicht zit of juist van de band afnemen als deze inderdaad lek is waarbij het poeder ook werkelijk uit de zak kan gaan. 

Volgens de tevreden klant: ““Vision Partners heeft hiermee gezorgd voor een automatisering welke de operator alarmeert bij een calamiteit waardoor deze nu zelf meer tijd heeft voor andere taken en niet alle zakken persoonlijk hoeft na te zien. Hiermee is de uitgaande kwaliteit van de zakken toegenomen maar ook het plezier van de werknemers op deze productielocatie omdat het werk minder intensief is geworden. “

Seal aan de bovenkant recht -> OK
Zak met scheur in de seal -> afkeur
Jeroen Keuken

Leg je machine vision uitdaging aan onze specialisten voor

Onze specialisten helpen graag met het zoeken naar een oplossing voor een probleem, of een verbetering binnen een productieproces. Vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met u op.