Oppervlakte inspectie in de houtverwerkende industrie 

Een grote producent van houten panelen produceert klant-specifieke onderdelen in kleine series met verschillende afwerkingen en (uni)kleuren. Kleine uitbrekers, dimensie en vormafwijkingen moeten voorkomen worden en worden handmatig door operators gecontroleerd.
Oppervlakte inspectie houtverwerking
Omschrijving case

Vision Partners heeft een klant-specifiek machine vision inspectiesysteem ontwikkeld welke met 3 line-scan camera’s en een laser minuscule uitbrekers en dimensieafwijkingen kan detecteren.  

Het betrof een turn-key levering waar Vision Partners de complete inspectie machine heeft ontwikkeld, geïnstalleerd en vrijgegeven.  

Opbouw van de turn-key levering

Met 2 kleuren line-scan camera’s worden beelden gemaakt van de bovenkant en onderkant van de panelen. Eerst wordt de barcode op de plaat gedetecteerd, gelezen en gebruikt om de product-specifieke kenmerken uit een bovenliggend database te halen. Deze kenmerken zoals kleur, afwerking en dimensie worden gebruikt voor de verschillende inspecties. 

Om een nauwkeurige dimensie meting te realiseren wordt een laserlijn op de plaat geprojecteerd waarbij gebruikt wordt gemaakt van triangulatie.  

De laserlijn wordt onder een schuine hoek naar het oppervlak gericht. Het dringt in op de oppervlakken en creëert een zichtbare lijn. In gebieden waar het object lager is, is de straal iets verschoven. Met behulp van een camera kan deze verplaatsing van de heldere laserlijnen in het beeld worden bepaald en dus ook de hoogte en dimensie van het paneel. 

Principe van laser triangulatie

Onderstaande afbeelding geeft het operator hoofdscherm weer. De operator ziet alle belangrijke oppervlakte en dimensie parameters voordat het paneel verder wordt verwerkt. 

Hoofdscherm operator

De inspectie resultaten worden op een scherm weergegeven en de fouten worden gelogd voor rapportage en opvolging van eventuele klantenvragen.  

Dankzij deze inspectie is de uitgaande inspectie gestandaardiseerd en wordt er met een consistente kwaliteit aan de klant geleverd. Een tevreden klant.

“Wij hechten waarde aan het flexibele van Vision Partners. Overal kunnen zij iets verzinnen wat een kwaliteitsgerichte oplossing kan bieden. Op elke nieuwe afdeling is wel een kwaliteitsmeting nodig en dat kan worden geleverd met vision”. 

Jeroen Keuken

Leg je machine vision uitdaging aan onze specialisten voor

Onze specialisten helpen graag met het zoeken naar een oplossing voor een probleem, of een verbetering binnen een productieproces. Vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met u op.