Oppervlakte controle Staalplaat

Bij de elektrolytische vertinlijn wordt dun koudgewalst staalplaat van een gepassiveerde tinlaag voorzien. Dit product wordt blik genoemd. Er worden chemicaliën gedoseerd in verschillende processen op de vertinlijn.
Oppervlakte controle
Omschrijving case

De operatoren kunnen de bovenzijde van deze staalplaat tijdens het produceren reeds nauwkeurig schouwen echter wilde dit men graag ook voor de onderzijde. 

De beschikbare ruimte was echter te klein voor het plaatsen van standaard area camera’s en dus heeft Vision Partners een oplossing bedacht middels een Lijnscan camera welke aan de hand van beeldlijnen een compleet plaatje opbouwt. 

Om dit te realiseren hoeft er slecht een kleine sleuf gecreëerd te worden van ca. 1 cm waar de lijnscan camera dan van onderaf doorheen “kijkt” voor het generen van een beeld. Gebruikelijk is dit mogelijk bij de overgang tussen 2 transportbanen welke meestal meerdere voorzien zijn binnen een productielijn. 

Vision Partners heeft hierbij een setup gemaakt van lijnscancamera en ledlijn verlichting zodat de operator nu ook van de onderzijde van de vertinlijn steeds een actuele foto ziet op de monitor. Hierop kan bij eventuele afwijkingen snel gereageerd worden middels het vertragen of stoppen van de lijn. 

Foutieve toevoegingen welke hierbij afwijkingen in het oppervlak van de staalplaat laten zien worden hierdoor snel gezien en ook krassen en/of deuken aan de onderzijde worden nu door de operator opgemerkt. Dit maakt een snelle reactie nu mogelijk waardoor leveringen met foutieve oppervlakken gereduceerd worden en er een minimale verspilling is van foutief materiaal. 

Het camera systeem is in eerste fase geleverd als hulpmiddel voor de operator middels de visualisatie van de onderzijde. Het opname systeem is echter al wel voorbereid en eenvoudig te upgraden middels extra vision software naar een volautomatische inspectie. 

“Wij zijn erg blij met deze oplossing omdat we nu minder afval produceren en onze klant een goed product kunnen garanderen” 

Jeroen Keuken

Leg je machine vision uitdaging aan onze specialisten voor

Onze specialisten helpen graag met het zoeken naar een oplossing voor een probleem, of een verbetering binnen een productieproces. Vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met u op.