Oppervlakte controle plastic folie 

Een grote fabrikant van folies welke deel uitmaakt van de Opackgroup produceert op grote schaal folies voor zowel de food & non-food industrie. Voor de food industrie worden de folies ook geperforeerd zodat o.a. fruit goed houdbaar blijft. Het perforeren van deze folies gebeurt hierbij via hotneedle-, macro- en laserperforatie.
Oppervlaktecontrole folie
Omschrijving case

Het is hierbij voor de klant zeer belangrijk dat bij een verstoring in het proces deze perforatie gecontroleerd, gemeten en gemonitord wordt voor de operator. Dit zodanig dat bij een calamiteit direct en automatisch een waarschuwing en/of machinestop gegeven wordt en de operator zicht heeft in de geproduceerde kwaliteit en eventuele afwijkingen in het patroon. 

Vision Partners heeft hierop een Machine Vision Systeem voorgesteld welke deze perforatie in-lijn kan meten ook bij hoge doorvoersnelheden tot 80 meter per minuut. De grootte van de perforaties in de folie is hierbij altijd tussen de 0,5 – 1,0 mm waarbij de folie breedte kan variëren tussen de 80 – 160 cm.  

De controle van de folie bestaat hierbij uit het controleren op aanwezigheid van voldoende geperforeerde gaatjes in de folie en of deze gaatjes binnen de gestelde toleranties vallen. 

Het voordeel binnen deze applicatie was dat afwijkingen in de folie vaak een repeterend karakter hebben waardoor we er voor konden kiezen om slechts 1 Area camera te gebruiken welke via een lineair langs de breedte van de folie transporteert. Hierbij wordt de folie continue bewaakt over de volledige breedte van de folie met een hoge resolutie en passend binnen het budget omdat er middels deze oplossing slechts 1 vision camera nodig was. 

“Doordat Vision Partners goed met ons mee dacht hebben we samen en binnen het budget voor deze machine een passende Machine Vision oplossing kunnen laten installeren” 

Vision Partners heeft voor deze opstelling tevens een schakelkast voorzien inclusief touchscreen waarop de operator de voortgang van de controle direct en real-time kan volgen. Tevens is hierop grafisch te zien wat de kwaliteit van de geproduceerde rol is waarna hiervan ook automatisch een rapport wordt geprint voor de kwaliteitsborging. 

Jeroen Keuken

Leg je machine vision uitdaging aan onze specialisten voor

Onze specialisten helpen graag met het zoeken naar een oplossing voor een probleem, of een verbetering binnen een productieproces. Vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met u op.