Etiket controle snijlijn

Een grote fabrikant van etiketten in België voor zowel de farmaceutische als non-farma branche wilde graag een automatische controle hebben op hun snijlijn voor de gekleurde etiketten op een transparante drager. Omdat Vision Partners hier in het verleden ook al met smart vision camera’s en op hoge snelheid de positiecontrole van de sluitstikker op de TUC-koekjesverpakking had gemaakt werden wij voor de uitdaging opnieuw gevraagd.
Snijlijn sticker controleren
Omschrijving case

Omdat het binnen deze toepassing ging om het controleren van de snijlijn was het zaak om deze snijlijnen altijd op een robuuste manier te detecteren. Hierop heeft Vision Partners een haalbaarheidsonderzoek uitgevoerd in ons eigen vision lab. Te Drunen om te testen welke verlichtingstechniek hiervoor de beste methode was. Hierbij bleek dat scheervelichting juist boven het etiket de juiste keuze was om de snijlijn robuust te kunnen detecteren. 

Om met zo’n hoog mogelijk nauwkeurigheid de positie van het etiket tussen 2 snijlijnen te controleren was het tevens zaak om zo min mogelijk vervorming door de lens te hebben. Hierop is gekozen voor een ruime werkafstand van > 50 cm tussen camera en etiket zodat hierbij voor een lens gekozen kon worden met minimale vervorming doordat deze lens nauwelijks bol is. 

Het applicatie programma is hierop door Vision Partners gekalibreerd en geconfigureerd dat zodra de afstand tussen 2 snijlijnen buiten de bekende tolerantie komt dat er een alarm volgt. Ook als de gekleurde stikker niet juist in het midden ligt tussen de 2 snijlijnen zal er een alarm volgen. Om de voortgang te controleren kan de operator tevens ten aller tijde het actuele beeld met de meetwaarden aflezen op de direct op de camera aangesloten monitor. 

Beeldweergave camera incl. meetwaarden voor controle snijlijn transparante etiketten 

Hiermee heeft Vision Partners weer bewezen dat er ook met standaard producten unieke en klant specifieke oplossingen gemaakt kunnen worden. 

Camera opstelling snijlijn bewaking tranparante etiketten 
Jeroen Keuken

Leg je machine vision uitdaging aan onze specialisten voor

Onze specialisten helpen graag met het zoeken naar een oplossing voor een probleem, of een verbetering binnen een productieproces. Vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met u op.