Etiket aanwezigheid controle  

Een fabrikant van zaden in Nunhem had drie verouderde verpakkingslijnen welke toe waren aan een upgrade waarbij ook de bestaande etiket controle vernieuwd moest worden. Het bestaande systeem was moeilijk instelbaar waarbij ook niet alle etiketten op de verschillende posities op de verpakkingen gecontroleerd konden worden.
Aanwezigheidscontrole etiket
Omschrijving case

Omdat Vision Partners hier al eerder een mooie vision oplossing heeft mogen maken voor de controle van de etiketten op de blikkenlijn waren de ervaringen goed en kregen we ook de opdracht voor de zakkenlijn gegund.  

Naast de controle van de diverse etiketten inclusief hologram stikker op de voor- en achterzijde van de zakjes werd ons tevens gevraagd om de uitstoter van de zakjes aan te sturen. Deze uitstoter zat echter afhankelijk per machine ca. 10 posities voorbij de vision controle waarbij de vraag was of wij hiervoor ook de aansturing konden voorzien. 

Er was echter geen documentatie beschikbaar van de huidige camera opstelling en bij de automatiseerder van de hele machine was deze ook niet meer beschikbaar. Hierop hebben de engineers van Vision Partners zelf hun engineering gestart en middels extra code binnen het nieuwe vision systeem toch deze uitstoter op het juiste moment kunnen aansturen. 

Als vision oplossing is hierin gekozen voor de smart vision box Vicosys van Vision & Control omdat hiermee snel en direct een juiste opstelling met 3 ethernet camera’s voorzien kon worden voor de controle van alle etiketten aan de voor- en achterzijde van de verpakking. 

Afhankelijk van de verpakking kunnen sommige etiketten juist wel of niet aanwezig zijn, dit kan hierbij eenvoudig door de operator middels schakelaars worden ingesteld zonder verdere kennis van het systeem en/of software-instellingen.  

“Het mooiste van dit systeem is dat we bij een productwissel vaak niks hoeven aan te passen, het werkt gewoon direct” 

Jeroen Keuken

Leg je machine vision uitdaging aan onze specialisten voor

Onze specialisten helpen graag met het zoeken naar een oplossing voor een probleem, of een verbetering binnen een productieproces. Vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met u op.