Etiket aanwezigheid controle op grote zakken

Een grote producent van grondstoffen in Delft kwam bij Vision Partners met de vraag of wij een turn-key vision systeem konden voorzien voor de controle van etiketten op hun BigBags.
controle aanwezigheid labels
Omschrijving case

Belangrijkste criteria hierbij was dat ze vooral geen “last” moesten ondervinden van deze extra controle in hun productielijn, met andere woorden, het aantal onterechte afkeuren moesten nagenoeg gelijk zijn aan nul en zakken met een ontbrekend etiket moesten uiteraard wel gedetecteerd en uit de lijn gehaald worden. 

Op zich uiteraard een logische vraag echter veel vision systemen hebben enkel de mogelijkheid om een “plaatje” in te leren welke dan vergeleken wordt met degene welke op de productieband passeert of controleren of er bepaalde tekst aanwezig is.  

Controle industriële grootverpakking

Omdat deze zakken van 25 KG zich echter niet allemaal precies hetzelfde laten voortbewegen op een transpond heb je te maken met scheefliggen, deuken en hol en bol staande zakken waardoor het herkennen van een plaatje of het lezen van tekst soms lastig kan zijn als een deel van het etiket net gekreukt of net even boller of holler staat dan ingeleerd. 

Omdat de inhoudt van het etiket niet gecontroleerd hoefde te worden maar enkel dus de aanwezigheid hebben wij voor een ander algoritme gekozen welke niet kritisch is voor positie, kreuken of vorm van de zak maar wel 100% controleert of het etiket zeker aanwezig is. Dit doen we door het tellen van het aantal Licht-Donker overgangen op de positie van het etiket waarbij we een ruime tolerantie kunnen hanteren. 

Dit omdat als er geen etiket aanwezig is we ook nul Licht-Donker overgangen zien omdat de zak zelf egaal van kleur is. En als er wel een etiket is tellen we minimaal 50 Licht-Donker overgangen goed terwijl alle etiketten ca. 200 Licht-Donker overgangen hebben binnen het toegepaste algoritme.  

Door het toepassen van dit algoritme op het tellen van contrast overgangen is het tevens niet nodig om etiketten in te leren en kan de klant eenvoudig omstellen tussen verschillende etiketten en opdrukken zonder enige instelling aan het vision systeem te hoeven doen! 

“Vanaf het eerste gesprek wist Vision Partners wat voor ons belangrijk was en konden daar goed op inspelen waarbij we nu beschikken over een controle-unit met maximale performance welke altijd werkt zonder extra inspanningen voor onze operatoren” 

Robuuste etiket aanwezigheid controle ongevoelig voor type, positie of vorm zak en/of etiket

Jeroen Keuken

Leg je machine vision uitdaging aan onze specialisten voor

Onze specialisten helpen graag met het zoeken naar een oplossing voor een probleem, of een verbetering binnen een productieproces. Vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met u op.