Bepaling 3D product locatie voor Automotive robot picking

Onze opdrachtgever is een globale leverancier van componenten voor de mobiliteitsindustrie. Met een verticaal geïntegreerde footprint, diepgaande expertise in lichtgewicht materialen en oplossingen leveren ze innovatieve oplossingen voor complexe mobiliteitsproblemen.
automotif robot picking
Omschrijving case

Voor meerdere robot-lijnen heeft Vision Partners een oplossing bestaand uit Phoxi 3D scanners van Photoneo geïmplementeerd.  Deze scanner is gebaseerd op Structured Light 3D Vision technologie en projecteert een reeks parallelle zwart-witpatronen op het scandoel.  

Wanneer licht op het oppervlak van het object projecteert worden de patronen vervormd. De 3D camera van de scanner legt deze beelden vast en stuurt ze ter verwerking naar de 3D-scansoftware. De scanner levert output in de vorm van precieze puntenwolken voor snelle lokalisatie van elk gewenst onderdeel.  

Lokalisatie door hoge resolutie 3D scan

3d scan
Scanner projecteert parallelle patronen op het scandoel

Na het maken van een hogere resolutie 3D scan lokaliseert de 3D software eerst de geselecteerde producten waarna de objectpositie en -oriëntatie (in 6-DOF) wordt gestuurd naar de robot. Indien gewenst kan de path planning en collision avoidance ook door de software worden bepaald. 

De geïmplementeerde 3D-scanner oplossing biedt verschillende voordelen ten opzichte van een meer traditionelere 2D-camera voor robot aansturing: 

  • Hogere nauwkeurigheid: Door het gebruik van 3D-beeldinformatie kan de robot een betere positie- en oriëntatiebepaling uitvoeren 
  • Robuustheid t.o.v. omgevingslicht:  De voorgestelde 3D camera /scanner maakt gebruik van geprojecteerde patronen van licht op een object om de afstanden tussen het object en de camera te meten.  
  • Betere dieptedetectie: Met een 3D-camera kan de robot de afstanden tot objecten in de omgeving nauwkeuriger meten dan met een 2D-camera.  
  • Efficiëntere objectherkenning: Een 3D-camera kan een object vanuit verschillende hoeken bekijken en beter herkennen dan een 2D-camera. 

Compleet 3D scanner systeem

Vision Partners levert het gehele systeem, inclusief besturingskast, geplaatst aan de productielijn en geïntegreerd met de robots van de klant.  

“We zijn verrast door de nauwkeurigheid van de 3D scanner oplossing. Vision Partners heeft ons geholpen grote stappen met de implementatie te maken” 

Jeroen Keuken

Leg je machine vision uitdaging aan onze specialisten voor

Onze specialisten helpen graag met het zoeken naar een oplossing voor een probleem, of een verbetering binnen een productieproces. Vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met u op.