Warmtebeeld sealcontrole van 20 liter plastic & metalen zakken 

Een grote fabrikant van voedingssupplementen wilde graag dat men de kwaliteit van de Seals kon waarborgen en de intensiteit van de huidige inspectie voor de operatoren kon verminderen of wegnemen.
Sealcontrole sfeerfoto
Omschrijving case

Vision Partners heeft hiervoor een oplossing geboden in de vorm van een industriële hoge resolutie FLIR warmtebeeld camera aangevuld met 3 visuele camera’s voor de controle van de Seal. 

Omdat de zak reeds rechtop staat tijdens en na het vullen en ook zodanig wordt geseald was het mogelijk om de zakken al in deze positie te controleren direct na het seal-proces waarbij de warmte nog goed in de seal zit wat zeker belangrijk is voor de metalen zakken waarbij de temperatuur van de seal namelijk snel wegvloeit na verloop van tijd. 

Vision Partners heeft voor deze opstelling een schakelkast voorzien inclusief touchscreen waarop de operator de voortgang van de controle direct kan zien incl. de opgenomen beelden. Indien er een afkeur plaats vindt door een van de camera’s dan ziet deze direct waarop. 

Tevens worden hierbij op de vision PC alle opgenomen beelden en data opgeslagen zodat deze ook direct beschikbaar zijn voor de operatoren welke bijvoorbeeld de nachtploeg opvolgen en zo direct de seal-kwaliteit van zakken kan inzien. 

De seals worden hierbij o.a. gecontroleerd op.

  • Temperatuur van de seal 
  • Breedte en hoogte van de seal 
  • Gaten in, op of onder de seal 
  • Dubbelgevouwen seal 
  • Vervuiling in de seal 
  • Ingescheurde seal 

Indien er een zak wordt afgekeurd dan wordt deze enkele meters verder gestopt op een positie waarbij de operator deze makkelijk kan nakijken. Vervolgens kan de operator de zak alsnog door laten gaan als de zak toch voldoende goed dichtzit of juist van de band afnemen als deze inderdaad lek is waarbij het poeder ook werkelijk uit de zak kan gaan. 

Vision Partners heeft hiermee gezorgd voor een automatisering welke de operator alarmeert bij een calamiteit waardoor deze nu zelf meer tijd heeft voor andere taken en niet alle zakken persoonlijk hoeft na te zien. Hiermee is de uitgaande kwaliteit van de seals toegenomen maar ook het plezier van de werknemers op deze productielocatie omdat het werk minder intensief is geworden. 

Opstelling FLIR warmtebeeld camera en visuele ethernet camera’s voor seal controle 
Industriële schakelkast met Vision PC, touchscreen en signaal toren voor alarmering 
Weergave van HMI voor operator met daarin warmte- en visuele beelden van de seal in de zak 
Jeroen Keuken

Leg je machine vision uitdaging aan onze specialisten voor

Onze specialisten helpen graag met het zoeken naar een oplossing voor een probleem, of een verbetering binnen een productieproces. Vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met u op.