Kleurmeting spellen industrie 

Voor een grote speler in de spellen industrie, werd Vision Partners door een Nederlandse Elektrotechnische installatiepartner benaderd. De vraag hierbij was of wij konden helpen bij het ontwikkelen en uitrollen van een (vision) systeem waarbij we 46 gesimuleerde speelvelden van 25 vakjes op kleur moesten herkennen in een publieke speelruimte.
Lego House
Omschrijving case

Om 25 vakjes op kleur te meten kom je al snel uit bij een vision camera i.p.v. 25 losse kleursensoren. Zeker als de klant hierbij ook nog eens 46 boxen heeft waarop de gesimuleerde speelvelden worden gemonteerd en de opdracht is om de onderhoudskosten zo minimaal te houden wat in de praktijk neerkomt op efficiënte en minimale hardware onderdelen met lange levensduur.  

Vision Partners heeft hierop een oplossing voorgesteld middels 46 industriële ethernet kleurencamera’s waarbij iedere camera 1 speelveld van 25 vakjes op kleur uitleest en doorgeeft aan de PC. Hierbij is er een verdeling gemaakt waarbij respectievelijk twee keer 11 en twee keer 12 ethernet camera’s per PC zijn aangesloten. Dus een totaal van 4 industriële PC’s voor het real-time meten, doorsturen en verwerken van 46×25 is 1.150 kleurvakken!!!  

De speelvelden kwamen hierbij in een publieke ruimte te staan waarbij we geen invloed wilde hebben van de omgeving om een juiste kleurmeting te waarborgen. Hierop zijn de camera’s aan de onderkant van de speelboxen ingebouwd inclusief 2 led-lichtbronnen zodat de camera in een gesloten ruimte via de onderkant stabiel de kleur kan bepalen van het opgelegde speelveld. 

Doordat de geplaatste speelvelden niet altijd consistent waren van kleur en de camera’s ook onderling altijd iets kunnen verschillen door de sensor, kalibratie of led-licht hadden we een uitdaging bij de selectie van het te hanteren kleurmodel. Dit omdat de meeste vision Algoritmes meerdere parameters hebben voor de kleurmeting werd dit erg complex voor het eenduidig afstellen van alle boxen met hun toleranties per kleur. Hierop zijn we uitgekomen bij het zogeheten HSV-model welke juist wel op een schaal van 0-360 graden de kleur aangeeft, waarbij de andere 2 parameters de felheid en de lichtheid van de kleur aangeven. Voordeel hierbij is dat alle boxen nu middels slecht 1 parameter, (H)ue = kleur, alle boxen eenvoudig ingesteld kunnen worden wanneer die voldoet aan 1 van de 5 mogelijke kleuren. 

Voorbeeld HSV model voor het met van kleur

In samenwerking met Mansveld

Jeroen Keuken

Leg je machine vision uitdaging aan onze specialisten voor

Onze specialisten helpen graag met het zoeken naar een oplossing voor een probleem, of een verbetering binnen een productieproces. Vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met u op.